Malliharjoituksia
Sivupalkissa oleviin Malliharjoituksia -sivuihin on koottu juniorivalmentajille ideoita harjoittelun toteuttamiseen.
Kauden aikana on hyvä jakaa harjoituskerrat 3-4 viikon jaksoihin. Kullakin jaksolla keskitytään muutamaan tiettyyn asiaan joita yritetään kehittää harjoituskertojen aikana. Tämä tuottaa paremman mahdollisuuden pelaajan oppimiselle, kuin se, että joka harjoituskerrassa on 3-4 asiaa jotka eivät liity mitenkään toisiinsa ja seuraavalla harjoituskerralla olisi taas uudet asiat.
Jokaisessa harjoituskerrassa on tärkeätä olla yksi selkeä teema jota painotetaan läpi harjoituksen. Esim. pallonkuljetus. Saman teeman opetukseen keskitytään kyseisen harjoituskerran harjoitteissa.Teemaa varten on tärkeätä miettiä etukäteen mitä yritän opettaa pelaajille. Mitkä ovat ne kysymykset joilla autan pelaajaa oppimaan halutun asian? Harjoituksissa pelaamista seuratessa tartu huonoihin suorituksiin pysäyttämällä peli ja esitä kysymyksiä joilla autat pelaaja ratkaisee ongelman. Joskus pysäytä pelaajat myös hyvästä suorituksesta ja kysy miksi esim. harhautus onnistui ja pelaaja pääsi ohi vastustajasta. Näin korostetaan sitä asiaa mitä halutaan pelaajien oppia. Samalla myös pelaajat opettavat samalla toisiaan.
Pienten lasten ja nuorten harjoitteissa 7-12 vuotta on tärkeätä on käyttää myös pienpeleissä 1-2 pelaajaa jotka ovat aina pallollisen joukkueen puolella (jokeripelaaja) (erivärinen liivi päällä). Näin pallollinen joukkue saa onnistumisia ja pelin rakentaminen ja pallonhallinta helpottuu. Jos pelataan pelkästään esim. 3v3 tai 4v4 pelejä niin pallon syöttämisen oppiminen hidastuu huomattavasti ja hyökkäyspelin opettelu vaikeutuu koska ei ole tarpeeksi vapaita pelaajia kenelle syöttää pallo.